Topscorers ] Gouden Schoen ] Landskampioenen ]

De beknopte geschiedenis van het Belgische voetbal

Engelse studenten maakten het voetbal in BelgiŽ bekend. In het college van de paters Josefieten in Melle werd er al in 1863 gevoetbald. In 1894 werd een eerste, officieuze competitie georganiseerd. De deelnemende clubs waren

 1. Leopold Club Brussel
 2. FC Brugge
 3. RC Brussel
 4. FC Brussels
 5. FC Luik
 6. Ixelles SC
 7. FC Antwerp

Een jaar later wordt de UBBSA (Union Belge de Sociťtťs de Sports) opgericht. Het was een multisportfederatie die zich met wielrennen, athletiek en voetbal bezig hield.
In 1904 richtte de voetbalafdeling de eerste officiŽle voetbalcompetitie boven het doopvont.

In 1912 werd de voetbalbond onafhankelijk en werd de "Union Belge de Sociťtťs de Football Association". De Vlaamse benaming KBVB kwam een jaar later. Na WOI werd de competitie hernomen, Union (6 keer op rij kampioen en 60 wedstrijden ongeslagen) en Beerschot (7 titels) waren de toonaangevende clubs.

Na WOII kende het voetbal een geweldige bloei en de KBVB werd de grootste sportfederatie van het land. De Engelsen hadden in 1885 het proffesionalisme ingevoerd, Frankrijk in 1932, Nederland in 1956 en West-Duitsland in 1963, BelgiŽ hinkte achterop.
In 1972 stelden 21 clubs zich kandidaat om aan een profcompetitie te beginnen. Een jaar later bleven er nog 9 over:

 1. Antwerp
 2. Anderlecht
 3. Club Brugge
 4. Daring
 5. Sporting Charleroi
 6. Olympic Charleroi
 7. AA Gent
 8. FC Luik
 9. Standard

AS Oostende en Olse Merksem volgde later. Deze elf verenigde zich in de "Groepering van Clubs met Professionele en Internationale Belangen". Dit werd in 74 de Liga Beroepsvoetbal. Beerschot, Berchem, Beveren, Cercle, Kortrijk, Lierse, Lokeren, Waregem en RWDM (fusie van Racing White en Daring) waren de nieuwe leden. Naast Daring werden ook de gezakten Olympic, Gent, Oostende en Merksem van het ledenbestand afgevoerd.

Later in de jaren '70 behaalde Anderlecht en Standard de eerste Belgische successen op Europees gebied. Het Belgische voetbal floreerde in de jaren '80 met geslaagde internationale campagnes. (WK 82, Standard in finale EC2 en Anderlecht wint de Uefa). Het succes bleek vals. In het voorjaar van '84 legde onderzoeksrechter Bellemans een zwartgeldcircuit bloot dat het de clubs mogelijk had gemaakt om Buitenlandse sterren te kopen. Naast de belastingsfraude kwam er ook de omkoopaffaire Standard-Waterschei uit. De spelers van Standard (moesten winnen om de titel te winnen) werden aangezet om de winstpremie af te staan aan de Genkenaars.

Na deze ellende kwam er nog meer slecht nieuws voor het Belgische voetbal. Tijdens de finale van EC1 tussen Liverpool en Juventus stierven tijdens rellen en het instorten van een muur 39 mensen.

Het voetbal herleefde door de schitterende WK-campagne in Mexico '86. BelgiŽ werd pas in de halve finale door de latere wereldkampioen ArgentiniŽ uitgeschakeld. Ook in 90,94 en 98 plaatste BelgiŽ zich voor het WK. De prestatie van de Rode Duivels gingen echter in dalende lijn. De Belgische clubs hebben meer en meer last om zich Europees te manifesteren en BelgiŽ dreigt een voetbaldwerg te worden. Als dit gebeurt zullen de clubs de bond en de overheid de hand in eigen boezem moeten steken, want zij zijn het die de jeugdwerking hebben verwaarloosd.

Pingel